ORTHESEN


Onder orthesen worden alle toestellen verstaan die een ondersteunende, corrigerende, ontlastende en/of immobiliserende werking hebben op een deel van het lichaam.
In samenspraak met de behandelende arts wordt er steeds individueel gezocht naar de meest gepaste oplossing voor uw klacht. Vaak wordt er een oplossing gevonden met bestaande toestellen. Indien er in het bestaande gamma geen oplossing wordt gevonden maken wij een apparaat op maat om een optimaal resultaat te bekomen.
Orthesen kunnen standaard of op maat gemaakt zijn. De standaard of voorgemaakte orthesen bestaan in verschillende maten en modellen waardoor ze veelal meteen kunnen geleverd worden. Wanneer een standaard orthese het gewenste effect niet bereikt, of de maten afwijkend zijn, kan er een apparaat op maat worden gemaakt.
We kunnen hierbij beroep doen op jarenlange ervaring en vakmanschap. Voor elk probleem trachten we een passende oplossing aan te bieden. Een juiste keuze en het perfect aanpassen van de apparatuur is het resultaat van een optimaal functionerend gespecialiseerd team waarvoor de patiƫnt centraal staat.

Hoofd-hals-romp

 • Valhelm: Een valhelm beschermd het hoofd om letsels te voorkomen.
 • Halskraag: Een halskraag kan de bedoeling hebben de nek te ondersteunen of te immobiliseren. Afhankelijk van de ernst van het letsel wordt er gewerkt met zachte of harde halskragen.
 • Korset: Een korset ondersteund en immobiliseert de rug, het bevorderd eveneens een juiste lichaamshouding.
 • Scoliosekorset: Bij scoliose wordt een scoliosekorset aangemeten om te voorkomen dat de bestaande krommingen in de rug verder uitbreiden. Deze korsetten worden op maat gemaakt om een optimale correctie te bekomen.

Bovenste ledematen

 • Hand: Bij chronische aandoeningen zoals reuma kunnen vingerorthesen ondersteuning bieden. Deze orthesen bieden ondersteuning of corrigeren deformaties.
 • Pols: Polsorthesen worden ingezet als nabehandeling van polsletsels. Ze kunnen een ondersteunende of immobiliserende functie hebben.
 • Elleboog: De elleboog is wordt vaak overbelast door repetitieve handelingen zoals zwaar tillen of computerwerk. Elleboog orthesen gaan de overbelaste pezen ontlasten. Bij complexere aandoeningen zoals contracturen kunnen orthesen op maat worden gemaakt om de volledige beweeglijkheid in de elleboog te herwinnen.

Onderste ledematen

 • Enkel: Na enkelkwetsuren zal een enkelbrace de enkel stabiliseren om nieuwe kwetsuren te voorkomen. Vaak wordt een enkelbrace ook preventief tijdens het sporten gebruikt.
 • Knie: Knieorthesen gaan de knie ondersteunen of stabiliseren na kwetsuren of chronische klachten. Indien nodig kunnen er beperkingen worden opgelegd in de toegelaten beweging in de knie.

Maatwerk
Bij complexere aandoeningen is het soms noodzakelijk om een apparaat op maat te maken om bepaalde bewegingen af te remmen of juist te ondersteunen. Deze apparaten worden gemaakt uit lichte, stevige materialen om een optimale functionaliteit te bekomen.

 • Voetheffers: Voetheffers gaan de voet heffen tijdens de zwaaifase waardoor het valrisico verkleind. Voetheffers worden in verschillende materialen vervaardigd. Ze kunnen in de schoen worden gedragen of aan de schoen worden bevestigd.

Specifieke orthesen

 • Aangepaste schoenen: Bij klompvoetjes kunnen aangepaste schoenen worden voorzien om de voet in de juiste stand te positioneren. Bij diabetisch patiĆ«nten is een goede zorg voor de voeten van groot belang. Aangepaste schoenen en steunzolen zullen het herstel van voetwonden bevorderen en voorkomen dat er nieuwe wonden ontstaan.
 • Spreidboek: Bij heupdysplasie wordt er een spreidbroek aangemeten om de heupkoppen juist in de heupkom te positioneren

Facebook
Instagram