MEDISCHE COMPRESSIEKOUSEN


Welke compressiekous is de juiste voor mij?

Steunkousen zijn elastische kousen die zorgen voor extra compressie (druk). Steunkousen zijn er in tal van soorten en maten en worden toegepast bij een brede diversiteit aan klachten. Als een arts steunkousen voorschrijft worden dit medische compressiekousen genoemd.

De ideale compressieverzorging:
Steunkousen zijn bedoeld om extra druk te geven. Op basis van medische indicatie worden ze medische compressiekousen genoemd. Omdat ze een therapeutisch effect hebben en elastisch zijn, worden het ook wel therapeutische elastische kousen genoemd. Feit is dat de benamingen vaak door elkaar worden gebruikt door de overlap. Belangrijk om te weten is dat lang niet elke steunkous een medische compressiekous is. Medische compressiekousen worden in tegenstelling tot steunkousen aangemeten door een arts voorgeschreven en hebben een gecontroleerd drukverloop, die bij de enkel het hoogst is.

Prettige compressiekousen om te dragen:
Het dragen van steunkousen is in veel gevallen geen vrijwillige keuze daarom is het ook belangrijk dat de kousen na langere tijd dragen hun functie behouden en netjes uitzien.

Indien een arts medische compressiekousen voorschrijft, dan gaat de patiënt met het recept naar een bandagist of medisch speciaalzaak. Hier worden de kousen aangemeten. Bij een juiste verzorging blijven de medische compressiekousen zijn werking zes maanden behouden.

Compressiekousen voor de behandeling van oedeem:
Lymfoedeem is een ziekte die bij vrouwen en bij mannen voorkomt en wat veel mensen niet weten bij jong en oud. Lymfoedeem is een aandoening aan het lymfestelsel en meestal pijnlijk een zeer ongemakkelijk voor de patiënt. Als de diagnose lymfoedeem wordt vastgesteld, volgt meestal een doorverwijzing naar een dermatoloog. Een behandeling van lymfoedeem is vaak erg intensief. In een latere fase wordt vaak gebruik gemaakt van compressiekousen.

Voor patiënten met lip- en lymfoedeem zijn zwachtels en steunkousen vaak het belangrijkste “medicijn” tegen lip- en lymfoedeem. Lymfoedeem is namelijk een chronische ziekte. Een lymfestelsel dat is beschadigd, is helaas niet te genezen. Patiënten met lymf- of lipoedeem maken daarom vaak na het stellen van de diagnose voor het hun verdere leven gebruik van compressietherapie.

Compressiekousen zorgen voor druk op het been of de arm waardoor verdikking onder controle blijft en oedeem onder druk wordt afgevoerd.  De vlakbreikousen zijn leverbaar in diverse standaard- en trendkleuren en designmotieven. Raak geïnspireerd door het modieuze assortiment.

Reiskousen:
Reiskousen worden aangeraden wanneer je langdurig moet zitten tijdens een lange auto, vlieg of treinreis.

Door het gebrek aan lichaamsbeweging wordt de terugstroom van het bloed naar het hart vertraagd. Er is dan kans op de vorming van bloedstolsels welke kunnen resulteren in longembolieën.

Door het dragen van reiskousen en het regelmatig bewegen wordt de vorming van deze bloedklonters tegengegaan

Alle medische compressiekousen worden door onze erkende bandagisten nauwkeurig opgemeten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. In ons gamma vind je kniekousen, dijkousen en (zwangerschaps-)panty’s.

Voor welke steunkousen is er tegemoetkoming?

Uw ziekenfonds komt pas tegemoet als de volgende 5 voorwaarden vervuld zijn:

 1. U hebt een specifiek medisch probleem: lymfoedeem of chronische veneuze aandoening en u komt in aanmerking voor de indicaties. Opgelet: Deze indicaties zijn uitgebreid vanaf 1 juli 2015!

  Belangrijk
  Bij alle andere medische problemen (bv. spataders die niet veroorzaakt zijn door een chronische veneuze aandoening) is er dus geen tegemoetkoming.

 2. Uw arts heeft u kousen voorgeschreven.
  • 1e medisch voorschrift:
   • Bij de indicatie ‘lymfoedeem’ moet een van de volgende artsen het 1e medisch voorschrift opstellen: een arts-specialist in de heelkunde, in de inwendige geneeskunde, in de geriatrie, in de gynaecologie-verloskunde, in de fysische geneeskunde en revalidatie, in de radiotherapie-oncologie, in de kindergeneeskunde, in de dermato-venereologie of in de medische oncologie.
   • Bij de indicatie ‘chronische veneuze aandoeningen’ mag elke behandelende arts het 1e medisch voorschrift opstellen.
  • Hernieuwing:
   Elke behandelende arts mag de hernieuwing van de steunkousen voorschrijven.
 3. De kousen geven steun die overeenkomt met een bepaalde ‘compressieklasse’. U vindt de compressieklasse op de verpakking van de kousen en op het ingenaaide etiket.
  •  vóór uw 15e verjaardag: klasse II (bij lymfoedeem), III en IV.
  • na uw 15e verjaardag: klasse III en IV.
 4. De kousen staan op de lijst van vergoedbare producten.
 5. U hebt de kousen gekocht bij een erkende bandagist.

Welke stappen zijn er vóór de tegemoetkoming?
Uw ziekenfonds komt pas tegemoet nadat de volgende 5 stappen afgerond zijn:

 1. U raadpleegt uw arts.
 2. Uw arts geeft u een MEDISCH VOORSCHRIFT voor therapeutische elastische beenkousen en therapeutische elastische armkousen en handschoenen (art. 27). Dit document kan uw arts hier downloaden.
 3. U koopt de steunkousen bij een erkende bandagist.
 4. De erkende bandagist geeft u een getuigschrift van aflevering als bewijs dat hij de kousen heeft geleverd.
 5.  U stuurt de volgende documenten naar uw ziekenfonds:
  • het medisch voorschrift van uw arts.
  • het getuigschrift van de erkende bandagist.
Facebook
Instagram