BORSTPROTHESEN, AANGEPASTE LINGERIE EN BADMODE


Een borstoperatie is erg ingrijpend. Je lichaam is veranderd, je gevoel van eigenwaarde kan hierdoor flink dalen. Het dragen van een borstprothese kan u helpen om uw zelfvertrouwen terug te vinden.
Het dragen van een prothese is niet alleen van belang voor het mentale of sociale aspect maar is ook belangrijk voor een juiste lichaamshouding.
Na een masectomie, borstbesparende  of een reconstructieve operatie kan u bij ons terecht. Wij adviseren u graag, in alle discretie, bij de correcte keuze van uw prothese, aangepaste lingerie, badmode en toebehoren en helpen u om deze moeilijk drempel te overwinnen.

Soorten borstprothesen

  • Postoperatieve prothese: Meestal krijgt u in het ziekenhuis na de operatie een postoperatieve prothese. Deze prothese bestaat uit een katoenen omhulsel, gevuld met polyesterwatten en is ontworpen om het borstvolume terug te geven. Deze prothese wordt gedragen tot de operatiewond genezen is.
  • Voorlopige prothese: Ongeveer 6 weken na de operatie kan u een voorlopige borstprothese dragen. Deze prothese bestaat uit een speciaal siliconenmengsel, omhuld door een flexibele folie. Deze borstprothese ziet er zeer natuurlijk uit en voelt ook zo aan.
  • Definitieve prothese: Eén jaar na de voorlopige borstprothese heeft u recht op een definitieve prothese. U kan dan eventueel kiezen uit meerdere soorten prothesen met andere specifieke eigenschappen, zoals een zelfklevende prothese, een borstprothese met vocht absorberend pad, een meerlagige prothese…
  • Deelprothese: Met een deelprothese kan men volumetekort of oneffenheden wegwerken na een borstsparende operatie, of soms na een borstreconstructie. Deze prothesen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en maten zodat de symmetrie terug kan hersteld worden.
  • Zwemprothese: Bij watersportactiviteiten kan u opteren voor een zwemprothese. Deze prothese is lichter van gewicht en daarom zeer geschikt voor grotere cupmaten. Echter wordt de zwemprothese niet terugbetaald door het ziekenfonds.
  • Tepels:  U kan uw prothese indien gewenst ook voorzien van een tepel. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen.

Terugbetaling borstprothesen
De meeste borstprothesen worden door het ziekenfonds, geheel of gedeeltelijk, terugbetaald. Een eerste terugbetaling krijgt u 6 weken na de ingreep, vervolgens na 1 jaar en nadien heeft u elke 2 jaar recht op terugbetaling. Een standaard siliconen prothese wordt volledig terugbetaald. Het is mogelijk dat u voor een ander type prothese een supplement moet betalen. Bij een zelfklevende prothese, is er een budget voorzien voor de kleefstrips en/of de specifieke onderhoudsproducten.


Aangepaste lingerie & badmode
Een goed passende BH is van groot belang bij het dragen van een borstprothese. Deze aangepaste BH geeft voldoende steun en is voorzien van zachte schouderbandjes die niet insnijden. Wat ook aanbevolen wordt bij vrouwen met lymfoedeem. Tevens wordt de prothese goed op haar plaats gehouden door een hoger decolleté. Dit verzekert een maximale bewegingsvrijheid.

Ook aangepaste badmode is verkrijgbaar. Deze badpakken, bikini’s en tankini’s zijn voorzien van geïntegreerde hoesjes om uw prothese op zijn plaats te houden.

EDS-Orthopedie beschikt dan ook over een uitgebreid gamma aangepaste lingerie en badmode en heeft een grote voorraad van verschillende modellen, maten. We volgen steeds de nieuwste collecties van verschillende merken.

Facebook
Instagram