PROTHESEN


Na een mastectomie kan er gekozen worden voor een borstreconstructie of een uitwendige silicone borstprothese. Deze prothese vervangt de borst. Hier zijn verschillende mogelijkheden in.

Zoals eerder gezegd bestaat dit uit siliconen die in een aangepaste bh wordt gedragen of op de huid rechtstreeks wordt gekleefd.

Er zijn 2 belangrijke verschillende borstprothesen; de postoperatieve prothese en de siliconen borstprothese.

De postoperatieve prothese wordt in het ziekenhuis geleverd. Dit bestaat uit een katoenen zakje met watten in. De hoeveelheid van de watten kunnen aangepast worden naarmate de maat van de borst alsook rekening houdend met zwelling en verzorging van de wonde. Dit wordt gedragen tot de wond genezen is en de eventuele bestraling achter de rug is.

Ten vroegste 6 weken na de ingreep, na toestemming en voorschrift van de specialist, wordt er bij een bandagist een siliconen borstprothese maatgenomen. Hierbij kan ook bijpassende lingerie aangemeten worden. Een jaar na de eerste siliconen prothese heeft de persoon in kwestie terug recht op een nieuwe siliconen prothese. Hierna is het tweejaarlijks.

De externe borstprothese wordt volledig of gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. Het eerste voorschrift hiervoor moet van de behandelende specialist zijn, vanaf het tweede voorschrift mag het van elke behandelende arts zijn.

Er bestaan verschillende modellen van externe borstprothesen. Samen met de bandagist wordt er gekeken welk model het beste past. Dit wordt altijd heel discreet en zorgzaam gedaan.

Er kan gekozen worden voor een prothese die in een prothese bh gestoken wordt, of een kleefprothese zodat de prothese rechtstreeks op de huid kleeft. Deze opties kunnen besproken worden met de bandagist.

Nog vragen in verband met een externe borstprothese? Aarzel niet om ons te contacteren.


Facebook
Instagram